fbpx

Flossing

Flossing vo fyzioterapii : Technika pre lepšiu mobilitu a rýchlejšiu regeneráciu

Fyzioterapeutický flossing známy aj ako vaskulárny alebo kompresívny flossing je technika,ktorá využíva elasticvké pásy na vytváranie tlaku na svaly a kĺby. Tým sa zvyšuje prietok krvi, podporuje regenerácia tkanív a zlepšuje pohyblivosť. Táto metóda, relatívne nová vo fyzioterapii, si rýchlo získava popularitu u športovcov aj pacientov s bolesťami svalov a kĺbov, pretože môže zmierniť a urýchliť zotavenie po zraneniach.

Ako flossing funguje?

Flossing využíva princíp kompresie a následného voľnenia, aby podporil prietok lymfy a krvi v postihnutých oblastiach. Elastická páska s apevne ovinie okolo cieľovej obblasti. Keď je páska pevne utiahnutá, dočasne sa obmedzí prietok krvi a lymfy. Po jej odstránení dochádza k náhlemu návratu krvi a živín do oblasti, čo môže maťtieto účinky:

  1. odstránenie toxínov ktoré sa hromadia v tkanivách po námahe
  2. zvýšenie prísunu živín – to podporuje hojenie a regeneráciu
  3. zlepšenie flexibility – tlak na fascie a svaly zvyšuje ich pružnosť a znižuje stuhnutosť, čopomáha zlepšiť celkový rozsah pohybu
  4. redukcia bolesti tým, že uvoľnuje stuhnuté svaly a zlepšuje prietok do bolestivých oblastí

Využitie flossingu:

  • po zranení ( podvrtnutie, svalové natiahnutie,..)
  • príprava na športový výkon ( zlepší zahrievanie svalov a zlepšenie mobility pred tréningom a tým zníženie rizika úrazov a zvýšenie výkonu)
  • zmiernenie svalového napätia
  • zlepšenie rozsahu pohybu

Na čo si dať pozor!

Aj keď je flossing pomerne bezpečný, je dôležité, aby sa vykonával správne, ideálne pod dohľadom odborníka.

Pri nesprávnej aplikácii môže dôjsť k prílišnej kompresii, ktorá by mohla poškodiť tkanivá alebo obmedziť prietok krvi na príliš dlhú dobu.

Flossing nie je vhodný pre ľudí s problémami s krvným obehom alebo so žilovými ochoreniami, preto je vždy dôležité sa pred jeho použitím poradiť s odborníkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *